Connect with us

Με μηνύσεις απειλεί ο Φορέας Πάρκου Τρίτση το δήμο Ιλίου για ψευδείς ειδήσεις

Ίλιον

Με μηνύσεις απειλεί ο Φορέας Πάρκου Τρίτση το δήμο Ιλίου για ψευδείς ειδήσεις

Στην κόντρα βρίσκεται ο Φορέας Πάρκου Τρίτση με το Δήμαρχο Ιλίου, Νίκο Ζενέτο με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα για την μικρής έκτασης φωτιάς που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες στο Πάρκο. Ο Δήμαρχος αμέσως τοποθετήθηκε για το συμβάν ο οποίος σε δηλώσεις του θεώρησε υπεύθυνο το Φορέα αφού μεταξύ άλλων είπε ότι «είναι ανίκανος να προστατεύσει το Πάρκο Τρίτση.

Εν τω μεταξύ, στην αντεπίθεση πέρασε ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου, καθώς απειλεί με μηνύσεις το Νίκο Ζενέτο, ζητώντας του «να σταματήσει να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις….»

Να θυμίσουμε ότι στις 13 Ιουνίου ξέσπασε φωτιά μικρής έκτασης, δίπλα σε χώρο στάθμευσης, η οποία δεν επεκτάθηκε χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Ιλίου και στη συνέχεια η απάντηση του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ιλίου:

Ανίκανος ο Φορέας Διαχείρισης να προστατέψει το Πάρκο Τρίτση

Ο Δήμος Ιλίου, με επιστολή που απέστειλε στις 15.05.2019 (αρ. πρωτ.: 15434), είχε επισημάνει στον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» Ιωάννη Πολύζο, την ανάγκη να προβεί άμεσα σε καθαρισμό, αποψίλωση και απομάκρυνση των ξερών χόρτων και άλλων εύφλεκτων υλικών και αντικειμένων στο

χώρο ευθύνης του, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς αλλά και να διασφαλιστεί η καθαριότητα.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε, στις 17.50΄ το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου 2019, στο Πάρκο (δίπλα από το χώρο στάθμευσης) κατέδειξε πως ο Φορέας Διαχείρισης όχι μόνο αδιαφόρησε αλλά στάθηκε ανίκανος να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του για την προστασία και συντήρηση του. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η φωτιά δεν πήρε διαστάσεις χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο Δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος, δήλωσε:

«Το γεγονός αναδεικνύει, με τον πλέον επικίνδυνο τρόπο, την αδιαφορία των υπεύθυνων, κατά νόμο, μελών του Φορέα να λάβουν οποιαδήποτε μέριμνα προστασίας, με αποτέλεσμα, ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου για τη Δυτική Αθήνα και το λεκανοπέδιο, να παραμένει αθωράκιστος. Αναδεικνύει όμως και τη γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης του Πάρκου, εν μέσω θέρους. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα ΤΩΡΑ, ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερος κίνδυνος. Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία διέθεσε 4 οχήματα και 14 πυροσβέστες, επιτυγχάνοντας την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς».

 

Διαβάστε τι είπε ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση:

Να σταματήσει ο Δήμαρχος Ιλίου να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις για θέματα πυρασφάλειας του Πάρκου

Σε απάντηση των ψευδών και ανυπόστατων δημοσιευμάτων που κυκλοφορούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αποκλειστικό υποκινητή τον Δήμο Ιλίου και δια στόματος του Δημάρχου του κ. Ζενέτου, ο Φορέας Διαχείρισης ενημερώνει τους πολίτες ότι έχει προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την αποψίλωση των χόρτων στους χώρους του Πάρκου, ώστε αυτοί να καταστούν ασφαλείς για τους επισκέπτες του.

Ο Δήμαρχος Ιλίου σε μια πρωτοφανή προσπάθεια παραπλάνησης και τρομοκράτησης των πολιτών, δεν διστάζει να διαδώσει απροκάλυπτα ψευδείς ειδήσεις για θέματα υψίστης σοβαρότητας, που αφορούν στην πυροπροστασία του Πάρκου και στην ασφάλεια των επισκεπτών του.

Ο Φορέας Διαχείρισης απαριθμεί μία προς μία τις ενέργειες και τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα για την πυρασφάλεια του Πάρκου, σε συντονισμό με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα οποία αποδεικνύονται δια εγγράφων.

 

Ειδικότερα:

Την 19/11/2018, δυνάμει του με αρ. πρωτ. 981/2019 έγγραφο του, ο Φορέας Διαχείρισης απευθύνει στο Δασαρχείο Αιγάλεω αίτημα συνδρομής και συνεργασίας για τον καθαρισμό και την πυροπροστασία των δασικών εκτάσεων του Πάρκου. Το Δασαρχείο Αιγάλεω άμεσα ανταποκρινόμενο στο αίτημα του Φορέα, ξεκίνησε εργασίες καθαρισμού και πυρασφάλειας στο χώρο του Πάρκου, κατά τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2019 και τις οποίες ολοκλήρωσε τον μήνα Μάϊο του έτους 2019. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο επιλεκτικής υλοτομίας και κλαδεμάτων, καθώς και διάνοιξης αντιπυρικής ζώνης σε δασικά τμήματα του Πάρκου που είχαν εγκαταλειφθεί για περισσότερο από 30 χρόνια.

Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα το προσωπικό του Φορέα υλοποιούσε εργασίες αποψίλωσης στο χώρο του Πάρκου. Προκειμένου όμως οι εργασίες αυτές να ενισχυθούν και να αποπερατωθούν το συντομότερο δυνατό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα με την υπ’αρ. 382/ 16.05.2019 απόφαση του με θέμα «Έγκριση δαπάνης, δέσμευση και διάθεση σχετικής πίστωσης για την παροχή υπηρεσιών αποψίλωσης των αποξηραμένων χόρτων και απομάκρυνσης τους από τη συνολική έκταση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»» (ΑΔΑ Ω184465ΧΞΚ-ΡΤΔ) ενέκρινε τη σχετική δαπάνη των εργασιών αυτών και ακολούθησε η ανάθεση των εργασιών αποψίλωσης στον ανάδοχο την 24.05.2018 (ΑΔΑ ΩΑ5Γ465ΧΞΚ-ΓΒΡ) και υπεγράφη σχετική σύμβαση.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποψίλωσης στο βόρειο τμήμα του Πάρκου από την είσοδο της Σπ. Μουστακλή έως και το 7ο Δημοτικό Καματερού, ο κεντρικός άξονας του Πάρκου κατά μήκος και εκατέρωθεν του καναλιού, η περιοχή πέριξ της μεγάλης λίμνης και ο χώρος έναντι της Οθωνικής Αυλής έως την Βόρεια Είσοδο της Λ. Φυλής. Στο δε νότιο τμήμα του Πάρκου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στην περιοχή που οριοθετείται από τη Λ. Δημοκρατίας, την οδό Μπίμπιζα και τα όρια του Ιδρύματος Μητέρα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι αποψιλώσεις από την οδό Μπίμπιζα παράλληλα με την οδό Ελευσίνιων Μυστηρίων και από την Βόρεια Είσοδο της Λ. Φυλής έως τη Νότια Είσοδο της Λ. Φυλής. Εκτιμάται ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι εργασίες της αποψίλωσης στη συνολική έκταση του Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίστης».

Δυστυχώς όμως, οι προθέσεις του κ. Ζενέτου διατυπώνονται ευθαρσώς στις δηλώσεις στις οποίες προέβηκε δημοσίως, δηλώνοντας συγκεκριμένα ότι «Λέμε ότι δεν πρέπει το Πάρκο να λειτουργεί με τέτοιο καθεστώς και γι αυτό θα επιμείνουμε και στην επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά και της κυβέρνησης – Υπουργείο Περιβάλλοντος να αλλάξει η κατάσταση….»,να δοθεί με λίγα λόγια το Πάρκο προς διαχείριση στο Δήμο.

Για τους λόγους αυτούς δεν διστάζει, παρά το γεγονός ότι ο Φορέας έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και η αποψίλωση βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό να παραπλανεί τους πολίτες δηλώνοντας ότι «Ακόμη και σήμερα που μιλάμε δεν έχουν γίνει (τα έργα αποψίλωσης) και δυστυχώς θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε το νόμο, να επιβάλουμε πρόστιμα». Φτάνει δε στο σημείο να πει δημοσίως ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μπει ο Δήμος στο Πάρκο για «να προφτάσει καταστάσεις», αν και παραδέχεται ότι μια τέτοια ενέργεια είναι παράνομη, «σαν να μπαίνει ο Δήμος μέσα σε ένα ιδιωτικό οικόπεδο».

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Φορέας Διαχείρισης σε κάθε προσπάθειά του βρίσκει απέναντι το Δήμο Ιλίου, ο οποίος παρότι οφείλει να στηρίξει το Φορέα στην προσπάθειά του για την προστασία και ανάδειξη του Πάρκου, αφού μεγάλο μέρος των επισκεπτών του Πάρκου είναι δημότες του Δήμου που διοικεί, αναλώνεται στην διακίνηση ψευδών ειδήσεων, με σκοπό την προσπάθεια αποδυνάμωσης του Φορέα Διαχείρισης και υλοποίησης δικών του πολιτικών σχεδιασμών.

Για τους λόγους αυτούς απαιτούμε ο Δήμαρχος να επιδείξει σύνεση και σοβαρότητα απέναντι στους πολίτες, καθώς η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι ένα θέμα, το οποίο η Δημοτική Αρχή έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί για λόγους εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Δημοσιοποιώντας τη θέση του Φορέα Διαχείρισης με αποδεικτικά στοιχεία, καλούμε ο Δήμος Ιλίου και οι εκπρόσωποί του να σταματήσουν εφεξής να διαδίδουν, ψευδείς και ανυπόστατες ειδήσεις, να ανακαλέσουν τις ψευδείς δηλώσεις και να αποσύρουν κάθε αναληθές δημοσίευμα, ειδάλλως ο Φορέας Διαχείρισης, θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».

 

 

More in Ίλιον

To Top