Connect with us

Δέσμευση από τον υπουργό Περιβάλλοντος για αποκατάσταση του Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”

Ίλιον

Δέσμευση από τον υπουργό Περιβάλλοντος για αποκατάσταση του Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”

Τη δέσμευσή του για άμεση λύση στο πρόβλημα του Μητροπολιτικού Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης” με τα νεκρά ψάρια και τα μολυσμένα νερά, έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε επικοινωνία που είχε με το Δήμαρχο Ιλίου, Νίκο Ζενέτο.

Ο υπουργός εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής για τη σωτηρία του Πάρκου και δεσμεύτηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του θέματος.

Η μεταξύ τους επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά την επιστολή  που έστειλε ο Δήμαρχος Ιλίου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να τον ενημερώσει για την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο μεγαλύτερος «πνεύμονας» πρασίνου της Αττικής.

Να θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Ιλίου είχε αναφερθεί προ ημερών για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο πάρκο, φέρνοντας στη δημοσιότητα εικόνες με νεκρά ψάρια και χελώνες μέσα σε μολυσμένα νερά, αλλά και λύματα και κάθε λογής απορρίμματα.

Την ίδια ώρα, ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου, δίνει τη δική του απάντηση για τις φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου και προβληματίζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες της Αττικής.

Η επιστολή του Δημάρχου Ιλίου στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Το γύρο της Ελλάδας κάνουν, τις τελευταίες ώρες, εικόνες ντροπής για την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου του λεκανοπεδίου, το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Ένας μοναδικός τόπος περιβαλλοντικής ευαισθησίας, ιστορικών αναφορών και περιπάτου στην Αττική που αδυνατεί πλέον να αναδείξει τις αρετές του, αφού ο Φορέας Διαχείρισης (ΝΠΙΔ, εποπτευόμενο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας) που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να το φροντίζει και να το προστατεύει, το έχει καταδικάσει σε πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη.

Νεκρά ψάρια και χελώνες που επιπλέουν σε μολυσμένα ύδατα, λύματα και κάθε λογής απορρίμματα συνθέτουν, αυτή τη στιγμή, την εικόνα του Πάρκου, με απρόβλεπτους κινδύνους για τους επισκέπτες και συνολικά την πανίδα της περιοχής.

Ο Δήμος Ιλίου, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το Πάρκο, έχει μεταχειριστεί όλα τα μέσα που του παρέχει ο Νόμος για την προστασία του ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια, ιστορικής σημασίας, απόφασή του στις 14.01.2016, ζήτησε την αποκλειστική διαχείρισή του, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους.

Παρόλα αυτά απευθυνόταν, μέχρι σήμερα, σε ώτα μη ακουόντων. Ως αποτέλεσμα είναι το Πάρκο να περιέλθει πλέον σε τραγική κατάσταση και ο Δήμος να αναγκαστεί να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, για το καλό των κατοίκων του Ιλίου, της Δυτικής Αθήνας, της Αττικής γενικότερα.

Σας επισυνάπτουμε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιλίου για τη μηνυτήρια αναφορά καθώς και φωτογραφικό υλικό, και παρακαλούμε όπως προβείτε, άμεσα, στις δικές σας ενέργειες, λόγω αρμοδιότητας. Παραμένουμε, ανά πάσα στιγμή, στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Τι λέει ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου

Ενημερώνουμε για την κατάσταση που βρίσκονται οι λίμνες και ειδικότερα η 5η, για ένα πρόβλημα που ο Φορέας Διαχείρισης κληρονόμησε και προσπαθεί να επιλύσει κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες από την πρώτη στιγμή όπου ανέλαβε τα καθήκοντά του και που ως βασική προτεραιότητα έχει την διαχείριση και αποκατάσταση του υδάτινου κεφαλαίου.

Όπως όλοι γνωρίζουν, το πρόβλημα της ανεπαρκούς υδροδότησης των λιμνών του Πάρκου, χρονολογείται από την αρχή της λειτουργίας του.

 

Ατυχώς σήμερα, η συνεχώς μειούμενη παροχή ύδατος από το αντλιοστάσιο του ρέματος της Εσχατιάς (μοναδική πηγή υδροδότησης των λιμνών), οξύνθηκε απελπιστικά ύστερα και από τον εγκιβωτισμό του ρέματος, στα πλαίσια αντιπλημμυρικών έργων που υλοποιήθηκαν από το τότε ‘ΥΠΕΧΩΔΕ’. Ως αποτέλεσμα είχε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να εξελίσσεται σχεδόν σε μηδενική, με τις ανάλογες δυσάρεστες επιπτώσεις στην πανίδα και την χλωρίδα που φιλοξενείται μέσα στις Λίμνες.

 

Μέχρι σήμερα, ο Φορέας Διαχείρισης έχει υλοποιήσει σοβαρά έργα υποδομής, από τα οποία πολλά δεν είναι εμφανή, καθώς εξελίσσει και πολλά άλλα, όπως την αποκατάσταση του συστήματος πυρόσβεσης του Πάρκου, την ενίσχυση του φωτισμού, την διάνοιξη περιπατητικών διαδρομών και οδεύσεων πυροπροστασίας, κ.α.

Παράλληλα, καλείται να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει την έλλειψη τεχνικό-οικονομικών δομών και υπηρεσιών, τις εξαιρετικά μακροχρόνιες (υποχρεωτικές εκ του νόμου), διαδικασίες για την περάτωση κάθε μεγάλου έργου, όπως αυτό της στεγανοποίησης της 5ης Λίμνης, μια διαδικασία που είναι ήδη σε εξέλιξη και έχει ξεκινήσει προ πολλών μηνών.

Όλοι μας, εργαζόμενοι και διοικούντες στο Πάρκο, εργαζόμαστε καθημερινά για το καλύτερο που μπορούμε να δώσουμε στο Πάρκο και στους επισκέπτες του.

 

Φωτογραφίες: ilion-news.gr

More in Ίλιον

To Top